Hogyan segíti a munkádat egy jól kiválasztott bakancs?
Posztolta      12/21/2018 12:18:04     Munkaruhákról    0 Hozzászólás
Hogyan segíti a munkádat egy jól kiválasztott bakancs?

Hogyan segíti a munkádat egy jól kiválasztott bakancs?


Egy jól kiválasztott munkacipő felér egy vagyonnal, persze nem az ára miatt. Tökéletes védelmet kell biztosítania, emellett kényelmesnek is kell lennie, ami megkönnyíti a mozgást a nem épp ideális munkakörülmények között is. Amikor munkához vásárolsz bakancsot, jó szem előtt tartani az alábbiakat:

  • Ha a cipő szűk, ne számíts arra, hogy viseléssel majd tágulni fog. Ha szűk, akkor az egész egyszerűen nem a te bakancsod.
  • Mindig próbáld fel mindkét lábadra, lábaink ugyanis különbözőek. 
  • Logikus módon azt a párat kell, hogy megvedd, amelyik a nagyobbik lábadra passzolt.
  • A profik késő délután vásárolnak munkacipőt: a lábak ugyanis ilyenkor már egy kicsit megduzzadnak a hétköznapi lótás-futásban, és elérik maximális nagyságukat.


Hogyan előzheti meg a sérüléseket a munkavédelmi bakancs?


Amikor nehéz anyagokat szállítasz vagy dinamikus környezetben végzed munkádat, ahol sok ember, gép és jármű dolgozik egyszerre, akkor mindennaposak a leeső tárgyak. Egy felmérés szerint a lábsérülések 60%-át a leeső tárgyak okozzák. A védőcipők, mint például az acélbetétes bakancsok, hatékonyan elejét veszik a lábsérüléseknek.


Sok gondot okozhatnak a földön heverő éles tárgyak. Ha rájuk lépünk, átszúrhatják a lábbelit, ezt elkerülendő, a munkabakancsok megfelelő talpvédelemmel készülnek. 


A villamosenergia /áram, magasfeszültség is mind olyan tényező, ami számos kockázatot rejt magában. Az elektromos balesetek/ áramütés esélyeinek csökkentése érdekében a bőrből, gumiból vagy más anyagokból készült nem áramvezető védőcipők ajánlottak. Figyeljünk a statikus áramvezetés lehetőségére is.


Csúszások és esések bármely munkahelyen megtörténhetnek, és évente sok balesetet okoznak. Ennek elkerülése érdekében nemcsak a padló /munkakörnyezet csúszásmentesítésére, de a lábbeli talpszerkezetére is figyelmet kell fordítanunk. A jól illeszkedő, kényelmes bakancsok javítják az egyensúlyt, ami a maga módján segít elkerülni a csúszást, leesést.


Azok számára, akik egész nap állva végzik munkájukat, a kemény burkolatok, mint például a beton jelentenek kihívást. A láb izomzata jobban igénybe van véve, korán jelentkezik a fáradtság érzése. A megfelelő párnázatú stabil tartású bakancsok kényelmesebbé teszik a munkavégzést. Nemcsak a fáradás jelentkezik később, de segítségükkel elkerülhetők az olyan mozgásszervi betegségek, mint a krónikus derékfájás.


A munkavédelmi lábbeli a káros vegyi anyagoktól való védelmet is biztosíthatja. A tartós anyagokból (gumi, PVC, neoprén) készült cipő vagy csizma véd a fröccsenő vegyi anyagoktól, az olvadt fémtől és egyéb veszélyes anyagoktól, amelyek a láb bőrét megsebesíthetik.


Sérülésveszélyt jelenthet az alacsony hőmérséklet is, a törékeny emberi szervezet hamar hipodermiával és fagyással reagál. A téli mínuszok ellen védekeznie kell mindenkinek, aki kültéren dolgozik, és ne feledkezzünk meg azokról sem, akik állandóan mesterségesen hűtött környezetben dolgoznak: hűtőházakban, hűtőkamrákban. A jól ismert következményei mellett hideg tovább súlyosbíthat bizonyos betegségeket is, például a rossz vérkeringést. A test melegítésének egyik sarkalatos pontja a meleg lábbeli: vízálló, de egyben lélegző és bélelt kell legyen, hogy esőben, hóban, fagyban is melegen és szárazon tudja tartani a lábakat.


A munkavédelmi bakancs sokféleképpen védheti a lábakat munkavégzés közben. Nem szabad megfeledkezni a kényelemről sem: rendkívül kényelmesnek is kell lennie, hogy segítse, és ne akadályozza a munkavégzést.Ha munkavédelmi bakancsot keresel, nézz szét nálunk>>

http://munkaruha-munkacipo.hu/18-munkavedelmi_labbeli