6 hasznos tipp a téli munkaruházat kiválasztásához
Posztolta      12/13/2018 12:06:41     Munkaruhákról    0 Hozzászólás
6 hasznos tipp a téli munkaruházat kiválasztásához

6 hasznos tipp a téli munkaruházat kiválasztásához


Ahogy beköszöntenek a téli hónapok, a napok egyre hidegebbek és sötétebbek lesznek. Ilyenkor fontos, hogy figyeljünk azokra a feltételekre, amelyek kockázati tényezőt jelentenek a munkavégzés terén. A hőmérséklet csökkenésével és a szél intenzitásának növekedésével a kültéri dolgozóknak számolni kell a hipotermiával és a fagyással, de ezek kevésbé veszélyes társaival is, mint a csökkentett mobilitás, a lassabb reakcióidő és a csúszós felületek. Hasonló problémát jelentenek a melegebb téli napok, amikor a hidegben jól funkcionáló téli munkaruházat túl meleggé, nehézzé válik.

Adódik tehát a kérdés:


Téli munkaruházat: hogyan öltözzön okosan az, aki a téli mínuszokban dolgozik?


Íme 6 tipp, ami segít kiválasztani a megfelelő téli munkaruházatot, hogy a hideg évszakban is biztonságosan és hatékonyan dolgozhass!


1. Figyeld az időjárás-jelentést


Ha munkavédelemről van szó, nem biztos, hogy elsőre az időjárás-előrejelzések nyomon követése ugrik be. A téli körülmények és a hideg időjárás azonban nem csak hótorlaszokat és csúszós jeget jelent, de fennáll az esélye a kézügyesség és a koncentrációs képesség csökkenésének is. Ha a nap folyamán változnak az időjárási körülmények, azt jó előre tudni, mert kétségtelenül biztonságosabban és nyugodtabban végezheted a munkád.


2. Tartsd magad szárazon


Így elkerülheted a test hővesztését. A nedves munkaruházat ugyanis nemcsak kényelmetlen, de a párolgás miatt csökkenti is a testhőmérsékletet. A nem megfelelő ruházatnak köszönhetően a nedvesség átszivároghat a rétegeken, éppen ezért a kültéri dolgozóknak megfelelő vízálló védőöltözetről kell gondoskodni. 

Kövesd a réteges öltözködés szabályát:

  • izzadtság elvezető első réteg közvetlenül a testeddel érintkezve, majd
  • a testhőmérsékletet megtartó, de a nedvességet elpárologtató, un. lélegző második réteg, és 
  • mindez megkoronázva egy vízálló, bélelt, szintén lélegző felső, harmadik réteggel.


3. Védd a szemed


A téli szemvédelem többet jelent, mint az apró részecskékkel és a vegyi anyagokkal szembeni védelem. Az erős szél apró hó- és jégkristályokat hozhat magával, mely irritálhatja a szemet és a bőrt. Bizonyos esetekben a védőszemüvegen túl arcvédő viselésére is szükség lehet.

Nyáron teljesen természetesen védjük a szemünket a napfény ellen, télen viszont gyakran megfeledkezünk róla. A hó és a jég felületén keletkező fényvisszaverődések miatt télen is agresszív az UV-sugárzás. Ilyenkor legalább annyira fontos a szem UV-sugárzással szembeni védelme, mint nyáron! Egy dologra feltétlenül figyelned kell: kizárólag a megfelelő minőségű lencsékkel ellátott védőszemüvegek nyújtanak hatékony védelmet a szemgyulladás, illetve a még súlyosabb szövődmények ellen.


4. Védd a fejed, a kézfejed és a lábad


A test a hő 10%-át a fejen keresztül veszíti el. Ezért fontos, hogy melegen tartsd a fejed, a sapka vagy sisak megfelelően illeszkedjen, és hogy a bélés ne csússzon. Válassz olyan típust, ami nemcsak a fejedet, hanem a tarkódat is védi.


A kéz és a láb van a leginkább kitéve a fagyási sérülésnek. A kesztyűk és a lábbelik legyenek béleltek, egyben lélegzők és legalább vízlepergetők, hogy extra védelmet nyújtsanak. 


5. Tarts szünetet, hogy átmelegedhess


Rendkívül hideg időben a dolgozóknak joga van rendszeresen szünetet tartani, amikor átmelegedhetnek. Szintén joguk van meleg italok fogyasztásához. Az általános irányelvek 10 perc szünetet javasolnak 2 óra munka után. A második 2 óra után már félóránként kell a szünetet beiktatni. Az extrém körülmények rövidebb munkaintervallumokat igényelhetnek.


6. Tartsd tisztán a munkaruházatodatA munkaruházaton megtapadó por, olajos anyagok, vegyszerek növelhetik a sérülésveszélyt, ez utóbbiak például könnyen lángra kaphatnak. Mindig tisztítsd meg a gyártó utasításai szerint nemcsak a ruháidat, hanem a munkaeszközeidet is. Ezzel az élettartamukat is jelentősen növelheted.


Felkészültél a télre? Válogass téli munkaruházatot a webáruházunkban>>
http://munkaruha-munkacipo.hu/14-munkaruhazat