Füldugó vagy fültok?
Posztolta      06/07/2019 12:39:40     Kiegészítők    0 Hozzászólás
Füldugó vagy fültok?

Ugye, hogy nem mindegy!

Nagyon fontos, hogy a megfelelő védelmet nyújtó munkavédelmi eszközt válaszd ki hallásod megóvására. Természetesen ez elsősorban a munkavédelmi szakember feladatkörébe tartozik! De nem árt, ha Te is tudod, mit és miért kellene használnod, és hogy használd is!

Akkor egy kis információ:

Ha ismered a zaj jellegét (stabil, ingadozó, időszakos vagy pulzáló), hatásidejét (meddig vagy kitéve a zajnak), valamint a munkavégzés helyén, a munkaterületed zajszintjét, akkor a megfelelő védőeszköz kiválasztásakor SNR, HML rövidítésekkel is találkozhatsz. Mindkettő ismerete fontos lehet akár ahhoz, hogy ellenőrizd, hogy megfelelő-e a munkavédelmi eszközöd!

SNR

Az SNR-érték (Signal-to Noise-Ratio), ami a hasznos és zavaró zaj arányát jelenti dB-ben kifejezve.

SNR - mint normál zajcsillapítás - csak megközelítően írja le a hallásvédő eszközök teljesítményét. Általánosságban, a nagyobb SNR érték magasabb csillapítási teljesítményt jelent. A valós csillapítás azonban eltér alacsony, magas vagy közepes frekvenciákon.

HML

A csillapítási érték átlagos frekvenciaszintben kifejezve:

H: a védőeszköz csillapítási értéke magas frekvencián (magas zajok)

M: a védőeszköz csillapítási értéke közepes frekvencián.

L: a védőeszköz csillapítási értéke alacsony frekvencián. (basszus hangok)

A hallásvédő eszközöd teljesítményének meg kell felelnie a munkahelyeden lévő kockázatok mértékének. A zajszintet a normál szintre kell csökkentened (75-87 dB), de el kell kerülnöd a túlzott csillapítást, nehogy elszigeteld magad a környezetedtől, mely akár további balesetekhez is vezethetne.

Ne felejtsd el az előző részben említett befolyásoló tényezőket!

Milyen munkavédelmi eszközökből/ hallásvédőkből válogathatsz?

Munkahelyeden – ha pl. nem stúdióban dolgozol – csak a passzív zajszűrők jöhetnek szóba, mivel az aktív zajszűrős fül- vagy fejhallgató teljesen kizár mindenféle külső zajt.

Passzív zajcsökkentő védőeszközök, melyek a köztes zajelnyelő anyaggal szigetelik el a zajforrást:

  • Füldugók: egyszer használatos, többször használatos (mosható), pántos, detektálható.
  • Fültokok: fejpántos, tarkópántos, sisakra szerelhető.
  • Elektronikus fültokok: zajszinttől függők a környezeti zaj szűrésére (pl. 82 dB fölötti ártalmas impulzus jellegű hangokat blokkolja) és/vagy külső audio-jelek vételére is alkalmasak (beépített FM rádiós vagy a csatlakoztatható telefonnal, adóvevővel, mikrofonnal, adapterrel, kétirányú kommunikációt lehetővé tevő fejhallgatók).

 

EN352 szabvány vonatkozik a hallásvédő eszközökre, míg az EN458 azok kiválasztására, használatára, kezelésére, karbantartására.

 

Figyeld bejegyzéseinket, hogy Te is naprakész lehessél!

Kövess minket a FaceBook-on is!