On:

Mérőszalagok

person Posztoló: Kövesi Zoltán list Kategória: Kiegészítők

A Hultafors mérőszalagcsaládnak kimagasló a precizitása, az ergonómiája és tartóssága. 

Általánosságban elmondható, ha munkánk során megfelelő szerszámot használunk, akkor sokkal gyorsabban és könnyebben haladunk vele, sőt még a fizikai fáradtság, az ízületek, izmok terhelése is csökkenhet. 

Mire kell figyelünk, hogy választásunk tökéletes legyen?

Íme, néhány szempont:

 1. Mihez, milyen hosszúság méréséhez szeretnénk használni? Ezt az elvégzendő munkák határozza meg.

 2. Milyen pontosan mér? Természetes, hogy a precizitás kulcsfontosságú egy mérőszalag kiválasztásánál, de érdemes figyelnünk a beosztás olvashatóságára is. A tintasugaras technológiával készített skála nagymértékű pontosságot és megfelelő kontrasztot eredményez, így a mértékegység könnyen leolvasható. Minden Hultafors acél/üvegszálas mérőszalag, legyen az akár rövid vagy hosszú, minősítése EU Class I. mely azt jelenti, hogy különböző körülmények hatására is megőrzi mérési pontosságát. (Fontos kiemelni, hogy az acélszalag mérési toleranciája 20 Celsius fokon kerül meghatározásra)

 3. Felhasználóbarát-e? Mennyire illeszkedik kezünkhöz, mennyire könnyen használható? Nem mindegy, hogy a burkolata, nagysága alkalmazkodik-e tenyerünk, kezünk méretéhez. Amikor kezünkben tartjuk a mérőszalagot, könnyedén, problémamentesen tudjuk-e használni?

 4. Milyen a fékező/fixáló mechanizmusa? A pontos mérést nagymértékben befolyásolja a mérőszalag rögzíthetősége. Mindig ellenőrizzük ezt a funkcióját is! Könnyedén kell, hogy történjen a szalag fékezése, fixálása és feloldása. Fontos, hogy ellenőrizzük a mérőszalag visszahúzó mechanizmusát is, hisz ez a funkció is jelentősen befolyásolhatja mérőeszközünk élettartamát.

A Hultafors mérőszalagcsaládnak kimagasló a precizitása, az ergonómiája és tartóssága. 

Általánosságban elmondható, ha munkánk során megfelelő szerszámot használunk, akkor sokkal gyorsabban és könnyebben haladunk vele, sőt még a fizikai fáradtság, az ízületek, izmok terhelése is csökkenhet. Ezt szem előtt tartva a mérőszalagok esetében a Hultafors 3 típust fejlesztett ki.  

 1. Hultafors BT: elsősorban asztalosok, ácsok részére; gumis végződése nem hagy nyomot az érzékeny, sérülékeny felületeken
 2. Hultafors SL: keskeny kialakítású, könnyen elfér akár a zsebünkben is
 3. Hultafors PR: a legújabb változat úgy az ergonómia, mint az egyedi megjelenés tekintetében

Mindhárom típus pontossága az egyedülálló tintasugaras technológiával készült beosztásnak köszönhető. A Hultafors mérőszalagok precizitásuk miatt elsőként kaptak EC Class I minősítést.

  

Míg más cégek a kihúzott mérőszalag csavarodását a szalag ívének mélyítésével és a szélességének növelésével igyekeztek kiküszöbölni, addig a Hultafors profi szakemberek csapatával tökéletesítette a könnyed kezelhetőséget a kiemelkedő pontos mérési technológiával. A szakemberekkel fenntartott szoros, folyamatos kapcsolat a sikere megvalósított ergonómiának, precizitásnak.

Rövid acél mérőszalag (Short Tape) SL:

Keskeny modell, ABS műanyag házzal, cserélhető, erős acélszalaggal. (ha az acélszalag az, ami cserélhető) Sárga, matt szín tükröződésmentes leolvasást tesz lehetővé, míg a tintasugaras technológiával készült beosztás a precizitást. Magasban történő munkavégzés esetén fémhoroggal rögzíthető. Fékező/rögzítő mechanizmusa határozott és egyben könnyű kezelhetőséget biztosít.

 

 

Rövid acél mérőszalag (Short tape) BT:

Acél mérőszalag, mely mindkét oldalán pontos méretbeosztású. Sárga, matt szín tükröződésmentes leolvasást tesz lehetővé, míg a tintasugaras technológiával készült beosztás a precizitást. A mérőszalag hátoldalán a CC beosztás (30/60 és 45/90) ideális segítség pl. falazásnál. Az ABS műanyagház gumis megerősítése, ergonomikus kialakítása és a mérőszalag könnyed fixálása és oldása elválaszthatatlan munkaeszközt eredményez a mindennapokban.

Míg az egyedülálló övcsiptetője tökéletes rögzítést, könnyű, egykezes hozzáférést biztosít, addig a szalag kampós, gumis végződése segíti a pontos belső/külső mérést.       

 

 

Rövid acél mérőszalag (Short tape) PR:

Az ergonomikus, gumis megerősítésű ABS műanyagház, az egyszerű rögzítés/oldás mechanizmus és az erős, acél, kopásálló, matt sárga mérőszalag tintasugaras technológiával készült beosztása a könnyű kezelhetőség mellett pontos mérést és leolvasást tesz lehetővé. A mérőszalag kampós végzárója megerősített, és maga a szalag cserélhető.

 

Hosszú acél mérőszalag (Long Tape) CC

Tökéletesen illeszkedik kezünkhöz, így könnyű a kezelése. Fehér, acél, kopásálló mérőszalag tintasugaras technológiával készített beosztással, egyedi átlátszó poliészter bevonattal, korrózió elleni védelemmel, nedvességtaszító képességgel és ABS műanyag tokban.  Fogantyúja elősegíti a biztonságos munkavégzést. EU Class I minősítésű. Méretbeosztása CC, középméretű és 3 féle sebességgel használható.

 

 

Néhány érdekesség:

Hogyan lesz a méretbeosztás pontos a Hultafors mérőszalagok esetében? 

A beosztás un. tintasugaras technológiával készül, mely lehetővé teszi nemcsak a mérőszalag mindkét oldalán a méretbeosztás elhelyezését, hanem bármilyen minta, ábra megjelenítését is.

Mit is jelent a tintasugaras technológia?

Egyedi nyomófejek segítségével, a szalag speciálisan előkészített felületére (percenként 60 méter) kerül ultraibolya tintás nyomat. Úgy az acél, mint az üvegszálas szalagra lehet nyomtatni ezzel a technológiával, majd 24 óra elteltével, a mérőszalag az un. védőbevonatot (pl. a matt poliészter lakkbevonatot) kap. Más gyártók, akik nem ezt a technológiát használják, általában tekercselve nyomtatják a méretbeosztást a mérőszalagra, mely pontatlanságot eredményezhet. Európában EU Class I és II besorolás jellemzi a mérőszalagokat, ami a mérési pontosságukat jelzi. A Hultafors mérőszalagok mind Class I besorolásúak.

A hőmérséklet befolyásolja a hosszúságot, ezért az acél és üvegszálas mérőszalag hosszában eltérés lehetséges. A tolerancia 20 Celsius fokos hőmérsékletet feltételez.

Mérőszalag alapanyagai lehetnek:

 1. Lakkozott acélszalag, amikor az acélszalagot foszforsavas, rozsdásodásgátló bevonattal kezelik, majd megkapja a sárga vagy fehér színt és a matt poliészter lakkot. Sokféle anyagnak ellenáll, de nem lehet meghajlítani.
 2. Nylon bevonatos acélszalag esetében a foszforsavas, rozsdásodásgátló kezelés és a sárga festék után egy nylon bevonatot kap. Ez az extra vastag nylon membrán tartós használatot tesz lehetővé, ellenáll a vegyszerek, szennyeződések, folyadékok többségének. Ami kiemelendő, hogy hajlítható, tekerhető, összenyomható.
 3. Üvegszálas mérőszalag a vegyszerek, szennyeződések, folyadékok többségének és a hőmérséklet ingadozásának is ellenáll. Hajlítható és könnyű. Mivel nem vezeti az áramot, biztonságosan használható elektromos források közelében is.
 4. Rozsdamentes acélszalag prémium minőségű, a méretbeosztás mélyen bemart, így alkalmas minden olyan munkavégzésnél, ahol vegyszerek, oldószerek stb. használata jellemző. Csak a TR választékban található meg!

               

Mérőszalagok skálabeosztásának kezdése:

Hosszú mérőszalag:

 1. A méretbeosztás 100 mm-re kezdődik a végkampó szélétől. Általában nagy távolságok mérésénél használják, és két embert igényel a mérés.
 2. A méretbeosztás ott kezdődik, ahol az rögzítve van a végkampó a mérőszalaghoz; könnyű mérést tesz lehetővé.
 3. A méretskála a végkampó külső szélénél kezdődik

Rövid mérőszalag:

      4. A méretskála a belső rögzítésnél kezdődik. Ideális külső és belső méréseknél.

Hogy cseréljünk ki a mérőszalagunkat? 

Mindenekelőtt gondos odafigyeléssel tudjuk megóvni a mérőszalagházban elhelyezett hosszú élettartamú rugót. Egy új csereszalag ára kb. fele lehet egy új, komplett mérőszalagnak. 

Menete:

 1. Húzzuk ki a szalagot a végéig!
 2. Majd akasszuk ki a kampóból!
 3. Helyezzük bele az új szalagot és ellenőrizzük, hogy megfelelően rögzítettük-e!
 4. Lassan, kezünkkel segítve tekercseljük vissza az új mérőszalagot!

CC skála a mérőszalagokon:

CC méretbeosztás egyes mérőszalag hátoldalán található, mely ideális segítség pl. falazáskor. Tökéletes pontossággal mérhető a helyes távolság, mely segítségével munkák nem csak hatékonyabbá, de egyszerűbbé is válik.

Tags: mérőszalag
Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December