A munkavédelmi cipő lényege: könnyebb cserélni, mint a lábad

list In: Munkaruha

A munkavédelmi cipő lényege: könnyebb cserélni, mint a lábad


A munkavédelmi cipő használata és egyáltalán a lábak védelme körülbelül a 20. század elejétől vált kötelezővé, amikor a biztonságos munkavégzés fontos lett egyes iparágak számára. Korábban olcsóbb volt helyettesíteni egy sérült munkást, mint biztonsági óvintézkedéseket bevezetni. A 20. század elején azonban megjelentek az első olyan törvények, amelyek a munkások egészségét és biztonságát voltak hivatva védeni, így megkerülhetetlenné vált az ipari biztonság.


Az első védőlábbelik facipők voltak, és tulajdonképpen a mezőgazdaságból szivárogtak be az ipari környezetbe. A facipők Hollandiában voltak széles körben elterjedtek, ahol sabotnak nevezték őket: védték a lábat a leeső vagy a földön heverő éles tárgyaktól, nem okozott sérülést, ha a ló vagy a tehén a földműves lábára lépett. A holland, francia és breton parasztok egyetlen fahasábból faragták ki a lábbelijüket. A korai ipari forradalom során a munkások ezekkel a facipőkkel estek neki a gépeknek, hogy leállítsák a termelést. Innen ered a szabotázs szavunk.


Etalon a mai napig: az acélbetétes munkavédelmi cipő


A klasszikus munkavédelmi cipő, az acélbetétes védőcsizma vagy bakancs valamikor a század elején jelent meg. A Red Wing Shoes volt az egyik úttörő, aki az 1930-as években vezette be az acél kaplival és acél orral erősített munkabakancsokat. Ipari környezetből hamar átszivárgott a katonai egyenruhák világába is, a második világháború alatt például a német tisztek menetcsizmáját szintén acél orrvédelemmel látták el.


Az 1970-es években az Egyesült Államok Kongresszusa bevezetett egy törvényt, amelyik a munkavégzés környezetének biztonságos voltát szabályozta. Egy sor szabványt tartalmazott, amelyek között az is szerepelt, hogy a lábak épségét veszélyeztető helyeken kötelező módon védőlábbelit kell viselni. A munkavédelmi cipők mára számos iparágban kötelező tartozékok lettek, ilyenek az építőipar és a bányászat.


Mint sok más munkavédelmi eszköz, a védőcipők is folyamatosan fejlődnek. A változatos alkalmazási területek és az ügyfelek igényei nagy hatással vannak a munkavédelmi cipők gyártóira, akik éppen ezért sokféle stílust gyártanak. Az acél továbbra is a legfontosabb anyaga a munkavédelmi cipő megerősítésének, de ma már mindinkább teret hódít a kompozitos változat.


Mit jelent a láb védelme?


A védőlábbeli a lábujjakat, a bokát és a lábfejet védi a sérülésektől. A lábnak 26 csontja és 38 ízülete van, ezenkívül ínszalagok, izmok és idegek segítik a működését. A lábad a szervezeted kritikus része, amelyet minden nap használsz, és számos esetben hatékonyabbá teheted a segítségével a munkádat.


A munkavédelmi cipőt úgy tervezték, hogy megóvja a lábat a fizikai veszélyektől, például leeső tárgyaktól, éles tárgyaktól, hidegtől és melegtől, nedves és csúszós felületektől, vagy korrozív vegyi anyagokkal való érintkezéstől.


Amikor munkavédelmi cipőt vásárolsz, vedd figyelembe:

  • Stabilan kell tartania a lábadat.
  • A cipő fejének lehetővé kell tennie a lábujjak szabad mozgását.
  • A sarok legyen alacsony és széles, hogy stabilitást kölcsönözzön a viselőjének. 
  • Ne hallgass a reklámokra, a divatra, csak kizárólag magadra! Próbálj fel minél több márkát és típust, és hallgass a lábadra. Hamar ki fog derülni, hogy melyik az, amelyik kényelmetlen, és szóba sem jöhet. Amikor már csak 2-3 pár van versenyben, próbáld fel őket vegyesen, egyik lábadra az egyik, másikra a másik típust. Ennek alapján ki fog derülni, hogy melyik a legmegfelelőbb.


Munkavédelmi cipőt keresel? Itt kezdd a nézelődést>>
http://munkaruha-munkacipo.hu/18-munkavedelmi_labbeli

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December